Stare but not too long..

Assalamualaikum…

I have a friend that is going to be a mummy soon. A very old friend actually, member kamcing since our old time at UUM. In our group, thera are 4 of us. Me, Ani, Neri and Nad. Now, we were separated, following our path differently. Plus, we all married and have our own family.

In 4 of us, lucky I’m not the first person who got married. It is Ani, she have been married since her study in UUM, but none of us knew about this. Kata member tapi hampeh kami x dibagitau. Reason, she afraid that we will not bother her anymore. Apadaaa.. Dah grad baru tahu.

Now, Ani is a teacher at Terengganu, Neri, officer in private company, and Nad, a lecturer at UITM Dungun. Hey, she is my nearest competitor during our study. (Tu yang rasa tercabar tu)

Ok, back to my topic, about going-to-be-mummy. We had a long chat on Tuesday (I think, forgot the day already). Sonok sakan dia. Married on 2008. And now her pregnancy is about 3 months (13 minggu katanya). Happy ok, to hear a friend of mine is going to establish her own family. She is the last person yang akan dapat baby in our group. Orang pertama tentula aku, although aku kawin kemudian dari Ani. Then baru Ani (now two), Neri (she got twins..walhal dia dan abang dia xde sejarah kembar. Nak kena blaja nih…hehe) and soon my friend, Nad.

Hey, I am a makcik now. Sounds too old bila all of your friends are already have a child. But it’s ok. Seronok, nanti masing2 akan mula bercerita tentang anak..anak..and anak.

So for Nad, I emailed her a few pics of baby. Those are the pics that I got from one of my friend (yang aku kenal secara maya) long time ago, during my first pregnancy. Those pics were so cute. I’m sure my friend will love it so much. So for me, sesambil email kat orang, I took a chance to usha2 those pics. Buka besar2, Kakak is standing beside me, straight and still, seronok tengok gambar baby yang cute. While Adif, macam paham je tengok gambar comel tu. He walks around me, and when I turn to new pic, he will comes again and smile, laugh..so excited. (Ko nape dik?)

Comel ok gambar budak2 kecik tu. There a few of them yang memang aku tengok tiap2 hari masa pregnantkan kakak. But I choose yang nampak macam Melayu sikit. Of course you don’t want your child to look like somebody else, besides you and your husband. Harusla nanti berlaku kesangsian terhadap baby yang dilahirkan nanti.

att2dovv1

 baby1

baby2

Comel kan? Sapa yang nak gambar baby, please email me. I have a lot. Tapi untuk first baby je la, aku tengok gambar2 ni. Second baby, I just let it to the fate. Ini teori saja, at last our baby akan follow muka kita juga. Untuk yang third….mmm…maybe I just tengok and tenung at one photo only.

Eh! Berangan pulak.

P/S: Aku tau sapa yang excited sangat bila tengok gambar2 baby ni. Teh..jangan ngelat.

Advertisements

Hujung minggu yang borink?

Assalamualaikum…

Dah lama x update psl pengalaman memandu kereta kan. Sedar tak sedar dah sebulan lebih aku pegang stereng Si Kincal tu. Ingat lagi, masa memula aku drive nk gi tpt keja, sampai langgar motor tu. Bbrp ari juga la aku seram sejuk nak drive. Tapi aku kuatkan ati, drive juga sendiri. Tambahan aku teringat gelak ketawa seorang teman bila aku bagitau dia aku menumpang kawan. Terus je berkobar2 semangat nak drive sendiri. Dan Alhamdulillah, memandu menjadi satu perkara yang menyeronokkan.

Dah boleh potong kereta dan lori kontena. Sapa yang tau jalan nak ke Pulau Indah tu mcm mana, atau senang citer ke Westport. Penuh ngan Kontena dan lori. Agak2nya kalo aku dah lepas jalan tu, kira lulus la. Kalo dulu aku drive 60-70 km/j. Kadang2 naik 80km/j. Skang dah berani tekan sampai 100km/j. (mungkin orang kata, eleh 100 km/j. rileks la, aku budak br blaja). Memula cuba sampai tahap tu, kecik rasanya kepala aku ni. Duk pikir lepas ke tak lepas. Tapi nak kena berani jugakla, kalo tak sampai bila nak pandai.

Satu lagi poblem memula aku lalu jalan dr Telok Gong nak masuk jalan besar ke Pulau Indah ialah, takut nak masuk jalan besar, sebab keta atau kontena dr jalan besar kebanyakan tengah laju. Sebab ada sesetengah tu yang nak naik flyover ke Port Klang. Pastu depan sikit, keta turun dr flyover, juga dr Port Klang.

Kalo dulu, tengok jalan kat situ clear, lega yang amat. Bila keta atau lori banyak sikit, cuaknya, takut tak lepas. Dan aku penah terberenti2 sblm masuk kanan sebab takut. Skrg, gerak hati dah kuat. Alhamdulillah sangat, masih boleh lepas dengan selamat dan takde dah nak menggigil kepala lutut. Sampaikan penah satu ketika, lori kontena brek sampai berasap sebab aku, kekonon takut aku terlajak. Walhal aku dah bajet dah. Masa tu cam selamba je takde rasa apa2. Agaknya pengalaman memang membuatkan kita lebih matang dan tenang. Kalo dulu jadi cenggitu, mau aku melalak kat situ.

Ni kira refleksi jugak la ni. Dan kalo sekarang ni kan, aku duk pikir2 sendiri. Mau gak aku sengih 4 5 jam tak berenti. Aku boleh drive? Dulu kemain takut ek.

Cuma ada beberapa perkara yang belum aku cuba atau lepas lagi. Penunggang motor. Cukup suspen ngan dorg. Sanggup aku x potong. Nampak je dorang aku terbayang2 dah peristiwa ari tu. Tapi pagi tadi berjaya gak potong motor, tu pun setelah dikenalpasti jalan belah kanan clear sangat dan keta dr depan nun jauh lagi. Kalo setakat jarak keta tu sedang2 je, aku x potong la. Orang lain mesti bengang ngan aku. Tapi…ada aku kisah. Jadi mcm ari tu, sapa yang nak tanggung…akuuuuu jugak. X yakin, x payahla.

Satu lagi, tak penah cuba isi minyak keta sendiri. Haru ni, terpaksa menyusahkan En. Khairul setiap hujung minggu. Nasibla aku pakai kancil jek. Isi penuh dapat tahan seminggu. Dengan syarat aku x gi ronggeng jauh2 la.

TAPI………minggu ni En. Khairul x balik!. Atoi. Bila aku kata sapa yang nak isi minyak nanti, tak pasal2 kena kondem

Kenapa dia tak balik? Sebabnya dia ada kursus kat JPA3. Alah, sama macam kursus aku dulu tu la. Kursus akan abis kul 5 ptg. Tapi dia taknak balik sebab penat katanya. Isnin ade test kecergasan, dan dia taknak macam biasa bertolak balik N9 pagi2 buta Isnin. Sebab biasanya sampai pagi2, dia akan penat. So dia takutla takleh perform utk ujian kecergasan nanti.  

So okla En. Khairul. Aku tryla isi minyak sendiri. Tak kisah dia tak balik minggu ni. Sebab minggu depan lagi satu dia dah mula PBS.

Green light!

Assalamualaikum…

2 3 hari ni aku sengih jek manjang. Hepi sangat ni, sampai ada yang tegur. Ha ha…xleh kontrol la tahap kegumbiraan ni. Rasa cam nak terbang jek. Semalam kekonon org PPD nak datang pun, aku masih blh selamba lek-lek kewl jek. Jiwa rasa gelora la katakan. Tengah berbunga-bunga ni.

Alkisah En. Khairul dah bagi green light dah. Green light untuk itu. Actionnya aku x amik pun lagi. Tapi keizinan yang dia bagi tu dah cukup dah untuk buat aku angau. Series aku seronok ni. Bukan setakat bg green light, siap bagi opinion bagai lagi. Wah wah…En. Khairul kalo aku nak buat sesuatu untuk masa depan bersama laju la dia punya sokongan moral tu. Tapi tak kisahla…adik suka mendengarnya.

Tapi aku kena la pepandai filter jugak kan…tak nak la gelojoh dan gopoh. Nak kena draft dulu apa yang perlu dan apa yang x perlu. Nak kena buka kitab “Perancangan 5 Tahun” balik la jawabnya. Nak kena susun elok2 target ni.

Sampaikan En. Khairul kata, “Mama ni, dah ada lam zon selesa, masih lagi nak buat benda tu.”

Eh, En. Khairul ni, macam tak kenal bini dia. Kan kalo sedara tak bagi pun, macam la aku nak dengar sangat kan. Tu En. Khairul, kalo orang lain yang menentang, lagi la aku buat pekak je. Jadi elokla bagi sokongan je.

Tapi dah diapun bagi green light, harusla aku melompat lebih tinggi. Hak hak..

Ok…nak kembali bekerja.

Port Dickson?

Dear Diary,

Dia berada di Port Dickson, dan saya sangat merindui dia. Beberapa hari di sana, maka beberapa hari juga saya jadi tak keruan. Sibuk betul dia, sampaikan saya tak boleh menghubunginya. Kadang saya terasa juga. Tapi, nanti saya akan dapat jawapannya. Sesekali terfikir juga, agak2 dia jumpa yang lain yang lebih ayu? Gile kan apa yang saya fikirkan. Tapi, inilah kami. Manis rasanya. Manis dalam pahit..hi hi. Sungguh mencabar ye!

Sekian.

p/s: lelaki teristimewa itu….

Har har…gelak dulu sebelum apa2

Ok…dah faham sangat dah politik celcom borakben ni. Dia down bbrp ketika, aku kol tanya itu ini, dia buat report, tunggu sebulan, aku kol lg sekali, marah2 (plus sedikit carutan berilmiah), mintak transfer pd department yg bertanggungjawab, tunggu lagi, pastu TADAAA!! dah boleh guna. Laju mcm biasa.

Tapi tak lama. Mmg aku dah agak. Tak akan lama. Last sekali bln satu ari tu aku pum pang pum pang marah…ok kejap.

Dan sekarang, dh lebih 2 minggu, problem balik. Problem yang sama. Aku dah hangin, tapi malas nk kata apa2. Tahan je. Tunggu keja sekolah aku ni siap. Kan tak pasai2 stress psl sekolah, aku pi marah org celcom. (terapi yang bagus sebenaqnya, muahaha).

Ni aku update dr sekolah. Blh la guna utk GPRS.

Psl previous entry tu, yeay…berjaya menakutkan orang itu!

Anda geli dengan haiwan ini?

Cuba perhatikan gambar di bawah. Apa ye orang panggil benda alah ni?

 lintah1

 Ye, lintah! Tepat sekali. Ada sapa2 yang geli dengan haiwan ni, sila angkat tangan. He he, nampak dah ada yang angkat tangan. 😛

lintah2

Bayangkan benda tu ada di atas kulit kita, merayap, pastu berenti kat spot yang dia suka. Lepas tu dengan suka atinya isap darah kita. Kitapun perasan bila benda tu dah hampir kenyang. Elok kembang berkilat je kulitnya. Bayangkan ek. Hah…ada yang dah menjerit kegelian ke? Ye, saya nampak seseorang sedang menahan geli. He he. 😛

Takde motif citer pasal lintah, selain dari nak mengusik seseorang je. Tapi kalo next time anda dinaiki lintah, saya boleh tolong cabutkan. Dun wori. Ok dah dah, entry mengarut saya pada hari ini.

Lalu sapa pulak lepas ni…

Assalamualaikum..

Hoyeah hoyeah…a few things dah setel. Tapi ada lagi yang masih pending.

SMM dan BMM, ye ye ari Sabtu berkampung kat sekolah, nak siapkan keja ni. Dah tu cuti 3 ari pun mcm x cuti,konon dedikasi sangat la. Tapi x siap pun, maklumat x cukup. Takde ngan aku, camana aku nak buat keja. Mintak ngan cikgu yang jaga kelas tu dulu pun, selalu sangat bertangguh. Takpe, by esok mesti siap. Harapnye sempat la ye.

**************

Gnesh, one of classmate masa KPLI ari tu akan interview SPP 19/1. Almost everyday call aku tanya itu ini. Soalan hampir sama. Akupun dah x larat nak jawab. Rileks la Gnesh. U mesti boleh punye!

***************

Konvokesyen dah tukar tarikh, dr 24/3-25/2 ke 11/3-12/3. 10/3 pendaftaran dan amik jubah. Ho ho…elok sangat la tarikh tu untuk yang posting kat Sabah Sarawak. Boleh cuti seminggu pastu sambung lagi cuti sekolah seminggu. Aku lak, masa tu En. Khairul dah PBS, so dia akan PBS sekolah sekitar je (aku suh dia gi SK Telok Gong je..he he), jadi dia akan ada. At least untuk pendaftaran tu, akan ada orang hantar. Time konvo lak nasib la, mungkin dia xleh pegi. Takpela, kita buat parti bujang ye Teh. Bujang? Lupa diri jap.

Tapi seriesly, tadi sdg kemaskini external hard disk, nampak gbr kelas dulu, tetiba aku jd tak sabar nk tunggu tarikh tu, walhal keja belambak ni. Masa untuk berkumpul, InsyaAllah.