Akhirnya setelah begitu lama terperap baru aku cari jalan untuk transfer gambar jalan2 ni..

Assalamualaikum…

Tak yah cakap banyak kut, tajuknye dah jelas. Penah kan ari tu entry birthday kekonon nak upload gambar tapi tak jadi2 juga. Sebab apa lagi kalo bukan laptop xleh detect kabel camera. Maka aku perap je benda tu. Sehinggalah kamera baru dibeli menggantikan kamera lama. Tetiba terpikir lak aku untuk cuba letakkan memori kad yang lama ke dlm kamera baru…dan wallah..berjaya!

Bukan apa sebenarnya, aku sengaja jadikan ianya sesuatu yang komplikated…memula excited, lelama dah jemu la kot. Tapi bila dah transfer, leh tengok gambar..sonok pulak. Tambah mengenangkan saat aku kurus..eh..saat aku bercuti-cuti Malaysia ngan En. Khairul dan anak2, Cameron Highland,20-22/3/2009.

Mmm…lepas ni nak gi Pangkor lak…kononnye perancangan, jadi atau tidak, Allah jua yang tentukan.

Inilah waktunya yang aku tunggu, terlewat sejam setengah dari waktu aku dilahirkan..

Inilah waktunya yang aku tunggu, terlewat sejam setengah dari waktu aku dilahirkan..

Bersama suami dan anak2...

Bersama suami dan anak2..

Menikmati udara segar

Menikmati udara segar

Adik and papa

Adik and papa

Bukan senang nak dapat peluang adif nak possing camni..kalo x asyik meragam je

Bukan senang nak dapat peluang adif nak possing camni..kalo x asyik meragam je

Diakhiri dengan geng wonderpets, Mingming, Linny dan Tuck (kakak, farhan dan daniel)

Diakhiri dengan geng wonderpets, Mingming, Linny dan Tuck (kakak, farhan dan daniel)

Sekian…

Advertisements

Gambar raya

myfamili

Assalamualaikum…entry khas raye..konon. First pic, gambar keluarga aku, me, En. Khairul, Adif dan kakak. Adif tgh meragam tuh, kakak lak cam biasa…possing!

keluargamertua

Keluarga belah mertua. Dalam kamera aku ada gambar ni je. Yang betul2 redi lam kamera abang ipar, x amik lagi. Tetiba kamera meragam xleh detect bateri baru diganti, nak kena guna bateri yang alkaline nyer. Boleh je ejas sikit sebanyak, tapi tula…En. Khairul lak tetiba emo lelebih ngan kamera aku. “Barang murah! Barang murah!”,…kecik ati I tauuuuuu!! Yang takde lam gambar En. Khairul ngan abang sulung dia.

enkhairulsalam

Sdg bersalam-salaman…ni kali kedua semata2 nak bergambar. Yang tu la my father in law, Abdul Hamid B Ibrahim namanya. Yang nampak pakai tudung hijo tu my mother in law, Jamilah Bt Mamat. Haha….aku dedahkan seluruh hidupku dalam blog ni..belasah je. Yang agak kelam2 kelihatan di belakangnya adalah adik beradik En. Khairul.

familienkhairul

Pun adik beradik En. Khairul. 9 orang, 6 lelaki 3 pompuan. Mak dia yang sedang tersenyum tu…bukan kakak dia ye.

papanadik

Ni anak jate mama! Sayang adik!! Kebanggaan mama, pembela nasib mama pada masa depan..insyaAllah.

keluargaaku

Keluarga besar aku.

keluargaaku2

Ini sebahagian dari keluarga aku. Diulangi ..sebahagian. Anak2 buah hanya 1/3 dari jumlah asal. Abang sulung aku yang dibelakang anak dara yang pakai kurung oren tu, berkepala agak licin, hehe. Kakak yang kedua takde, mana hilang ntah. Kakak yang ketiga yang belakang skali pakai baju pink, freehair sebab ni umah dia dan dia x tau nak masuk blog..ngeh ngeh,..sori. Kakak yg keempat, yang pegang budak kecik, dan aku yang last…bongsu uuuu. Ayah yang belakang sekali, pakai kopiah putih, Ibrahim B Talib, dan mak yang pakai tudung itam-putih, Mariam Bt Abdullah. O ye, aku ada sorang kakak tiri, pun xde lam gambar.

keluargaaku3

Yang lelain tu anak buah2an, anak2 buah. Berapa orang ek? 10-11 orang x termasuk anak aku. Itu sikit lagi, kalo x anak2 buah aku termasuk yang kakak tiri adalah…33-34 orang gitu lah..aku dah xleh kira ngan tepat. Dah ramai yang besar panjang, dua orang dah kawin, aku dah ada cucu sedara dah pun. Takpela, boleh gak aku pegang title nenek sedara yang vogue.

ros

Ini adalah request orang nak glamer lam blog I. Famili kakak aku yang sama duk Pulau Indah. Tahun ni sambut raya berlima. Huhu..

rosnhardy

Cuba belek2 entry aku yang sebelumnya, my sis ni agak chubby. Skang lps bersalin dan berpantang, serta mengamalkan program diet menggunakan phyto fiber, dia kembali kecik..kecik bagi dia la..hehe. Tapi mmg mengecil dari sebelumnya. Ni aku tolong promot…aku lum makan lagi benda tu…nanti2 la.

Wokeh, tetiba hari ni aku berFB secara aktif. Hmm…lps ni blhla aku online kat situ lelama. Walopun aku sekadar register pastu peram jadi pekasam, rupanya ramai gak member yang sudi add aku. X pasai2 aku mendaftar sebagai ahli aktif nanti.

Balik pada gambar raya ni, aku sebenarnya nak kecikkan saiz, tapi akhirnya kualiti gambar pun efek sekali. Memandangkan aku dah berikrar untuk aktif di FB, jadi lepas ni kalo nak tengok gambar terbaru aku yang sihat sejahtera tu…silalah melawat FB aku. Tapi berapa lama aku akan bertahan, akupong x pasti.

Okla..selamat la meneruskan perjuangan ghaya kome. Eh..tetiba berdialek Perak pulak!

Tepi, tepi! Ada budak kecik nak masuk lam blog.

Assalamualaikum…

Kisah budak kecik, umo baru nk masuk 2 bulan. Masa lahir, kecik sangat, baru 2.2 kg. Lonjong je mukanya. Tapi berkat kasih sayang umi dia, dia dah jadi bulat. Mukapun dah ada isi2 sikit. Aku nak letak gambar masa umo dia 30++ ari lebih, ngan yang latest. Leh tengok dia mmbesar. Sayang xde gbr masa bebaru lahir..kalo x leh tengok kekecil-comelan dia tu.

Dah besar sikit, kulit dah tegang, muka dah bulat, mata dah bersinar, akupun geram tengok, maka sesi menggelak-ketawakan dia dah xde, yang ada sesi geram-geram lak.

Oh..bebel-bebel dan bebel…

Sila tengok gambar hero aku…eh…anak buah aku. Mohd Danish Firdaus b Mohd Hardy, anak kakak aku.

Masa umo 30++ ari, nak dimandikan tapi x mo bangun...cane?

Masa umo 30++ ari, nak dimandikan tapi x mo bangun...cane?

situasi yang sama

situasi yang sama

Saya, pada hari ini

Saya, pada hari ini

Nama saya Mohd Danish Firdaus

Nama saya Mohd Danish Firdaus

Ini aksi berani maut saya, ketawa tanpa sempadan, menyebabkan saya nampak pelik, tapi saya tetap bulat.

Ini aksi berani maut saya, ketawa tanpa sempadan, menyebabkan saya nampak pelik, tapi saya tetap bulat.

Ni tak bagi hadiah lagi ni. Nak bagi apa ek?

Happy Birthday Puteri

Assalamualaikum…

Terlewat update untuk sambutan hari jadi kakak pada 14/8/09 yang lalu. Tak disambut dengan scr besar-besaran, sekadar potong kek dan amik2 gambar je kami sekeluarga. Okla tu, dari takde langsung. Memikirkan dah 2 tahun tak sambut. Maka untuk tahun yang ke 4 ni, sambut jugakla. Untuk menggembirakan hati kakak. Adik juga yang tak penah merasa langsung. Tahun depan la dik. Anyway, enjoy the pics..

Image003

Image007_1

Image005_1

Image013

 

Selamat Hari Lahir yang ke-4. Semoga menjadi anak yang solehah.

Happy birthday Adif…

Assalamualaikum…

It 4th of April, 2009… yes, it’s Adif second birthday.

Muahaha…aku lupa sebenarnya, mlm tadi tidur awal sbb penat. Tapi pepagi tu, aku tgk handset yg br dikeluarkan dari handbag..hah.reminder!

Seb baik ada reminder…if not, i will definitely forget, totally. As my husband also takleh harap lah, kalo bab2 tarikh2. (Aiseh, teringat pada kata2 seorang teman tentang kelemahan lelaki ni…he he…ntah apa2.)

So, ingat nk sambut sekali ngan birthday En. Khairul 2 minggu lagi, tapi dia tak balik pulak! Jadi selama 2 minggu ni aku akan lone ranger…minggu ni and minggu dpn….takpe, aku dah besar. Jangan risau.

Ok…sempat belek2 gambar adif masa dia kecik. Adif masa kecik adalah amat gelap. Hangus. Kata mak mertua aku, terlebih cat. (sampai hati..hu hu). Maklumlah, dalam cucu2 dia, adif ni mmgla yang paling gelap. Yang lain sume putih melepak. Kira anak2 aku ni mmg melayu betulla.

Details Adif:
Lahir pada: 4/4/07, kul 11.57 mlm, hari Rabu.
Berat: 3.8 kg
Tempat lahir: Hosp Tengku Ampuan Rahimah..series aku xnak dah bersalin kat sini…serik!!

nak tau betapa gelapnye adif…silakan tgk gambar2 ini.

Saya sedang bersiap sedia untuk mandi

Saya sedang bersiap sedia untuk mandi.

Tilam merah, maka saya yang gelap ini bertambah kelam...

Tilam merah, maka saya yang gelap ini bertambah kelam...

 

Redi dh, jom gi jln2

Redi dh, jom gi jln2

Saya nak keluar jalan2 ni...

Saya nak keluar jalan2 ni...

Sedang tidur, pagi2 lg mama dah amik gambar...

Sedang tidur, pagi2 lg mama dah amik gambar...

Pagi jugak...x mandi lagi ni. Bbrp hari lagi mama nk tinggalkan saya kat kampung, sbb dia dpt KPLI..hu hu

Pagi jugak...x mandi lagi ni. Bbrp hari lagi mama nk tinggalkan saya kat kampung, sbb dia dpt KPLI..hu hu

Saya dah makin keletah...dan makin mengecil (pelik tul)

Saya dah makin keletah...dan makin mengecil (pelik tul)

Saya dgn mata yg bulat...

Saya dgn mata yg bulat...

 

Dannnn...kekelaman itu semakin beransur2 hilang...seb baik.

Dannnn...kekelaman itu semakin beransur2 hilang...seb baik.

Ulangtahun, sajak dan kenangan

 Assalamualaikum…

Sedang syok bercerita, tajuknya penternakan, maka secara tak sengaja aku tersentuh cerita ayam belanda. Dan secara tak sengaja aku tersentuh kisah aku dan arwah kawanku. Bila sebut arwah, budak2 biasala, akan terkejut. Dan yang paling syahdunya, esok, 5/3 adalah hari ulangtahun kelahirannya. Arwah meninggal pada tahun 2004. Maksudnya dah 5 tahun dia meninggalkan dunia yang fana ini. Semoga rohnya dicucuri rahmat. Al-Fatihah.

 scan0001

Foto aku bersama arwah Mariana. Gambar diambil sekitar tahun 1999/2000. 

scan0002

Ni geng aku masa kat kampung. Masa ni sedang cuti semester agaknya. Ni umah aku masa belum transfer ke rumah batu. Arwah di UIA, aku Matrik KMKN (UUM), Tini (UiTM-kemudian dapat sambung ke UK), Che (UM). Skang aku ngan Che masih lg berhubung, dia pun Cikgu BI sekolah menengah. Tini ni ntah mana dah, no tipon takde. Seb baik aku tahu mana umah parent dia, next time leh ambush. Eh, tapi dia ikut suami dia la…hu hu.

 Teringat pulak pada sajak kegemaran aku, ‘Sajak Cinta di Kuala Lumpur’. Dulu aku ada satu buku sajak2 kemerdekaan, tapi dah dipinjam orang. Dan tetiba aku rindu pada sajak itu. Sapa2 yang ada karya tu, bolehla email kat aku.

Seingat aku, ‘Sajak Cinta di Kuala Lumpur’ tu mcm ni lah lbh kurang;

Kutulis sajak ini
Ketika hujan berderai
Kupilih saat sunyi
waktu angin membelai..

Kiranya sesuai la ngan kehidupan aku masa tu, kat matrik, jauh dari family. Tapi tukar la Kuala Lumpur ke Kuala Nerang..ngeh ngeh. (Gorpis seringgit!)  

scan0003

Kenangan di KMKN, suka sangat gambar ni, ceria. Bunga2 ni banyak kat sana dan pelbagai warna. Tenang je masa belaja dulu.

Stare but not too long..

Assalamualaikum…

I have a friend that is going to be a mummy soon. A very old friend actually, member kamcing since our old time at UUM. In our group, thera are 4 of us. Me, Ani, Neri and Nad. Now, we were separated, following our path differently. Plus, we all married and have our own family.

In 4 of us, lucky I’m not the first person who got married. It is Ani, she have been married since her study in UUM, but none of us knew about this. Kata member tapi hampeh kami x dibagitau. Reason, she afraid that we will not bother her anymore. Apadaaa.. Dah grad baru tahu.

Now, Ani is a teacher at Terengganu, Neri, officer in private company, and Nad, a lecturer at UITM Dungun. Hey, she is my nearest competitor during our study. (Tu yang rasa tercabar tu)

Ok, back to my topic, about going-to-be-mummy. We had a long chat on Tuesday (I think, forgot the day already). Sonok sakan dia. Married on 2008. And now her pregnancy is about 3 months (13 minggu katanya). Happy ok, to hear a friend of mine is going to establish her own family. She is the last person yang akan dapat baby in our group. Orang pertama tentula aku, although aku kawin kemudian dari Ani. Then baru Ani (now two), Neri (she got twins..walhal dia dan abang dia xde sejarah kembar. Nak kena blaja nih…hehe) and soon my friend, Nad.

Hey, I am a makcik now. Sounds too old bila all of your friends are already have a child. But it’s ok. Seronok, nanti masing2 akan mula bercerita tentang anak..anak..and anak.

So for Nad, I emailed her a few pics of baby. Those are the pics that I got from one of my friend (yang aku kenal secara maya) long time ago, during my first pregnancy. Those pics were so cute. I’m sure my friend will love it so much. So for me, sesambil email kat orang, I took a chance to usha2 those pics. Buka besar2, Kakak is standing beside me, straight and still, seronok tengok gambar baby yang cute. While Adif, macam paham je tengok gambar comel tu. He walks around me, and when I turn to new pic, he will comes again and smile, laugh..so excited. (Ko nape dik?)

Comel ok gambar budak2 kecik tu. There a few of them yang memang aku tengok tiap2 hari masa pregnantkan kakak. But I choose yang nampak macam Melayu sikit. Of course you don’t want your child to look like somebody else, besides you and your husband. Harusla nanti berlaku kesangsian terhadap baby yang dilahirkan nanti.

att2dovv1

 baby1

baby2

Comel kan? Sapa yang nak gambar baby, please email me. I have a lot. Tapi untuk first baby je la, aku tengok gambar2 ni. Second baby, I just let it to the fate. Ini teori saja, at last our baby akan follow muka kita juga. Untuk yang third….mmm…maybe I just tengok and tenung at one photo only.

Eh! Berangan pulak.

P/S: Aku tau sapa yang excited sangat bila tengok gambar2 baby ni. Teh..jangan ngelat.