Salam Aidilfitri dan Selamat Kembali

Bismillahirrahmanirrohim.

Assalamualaikum..

Ari tu dah update sekali, pastu terus lenyap gitew..he he. Sbnrnya sayang nak ngadap laptop lama2, sbb x mau biarkan adif main sorang2. Kalo dah update blog bukan kejap2 je…mesti lama punye.

Sebelum terlambat, nak wish sume

“SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN”

Mana yang ada salah dan silap tu harap maafkan, semoga tiada lg perselisihan faham. Clear kata orang.

Sambutan raya tahun ni rasa sangat bermakna, sepanjang cuti raya juga rasa sangat penuh ngan aktiviti dan berjaya dimanfaatkan dengan baik.

Dalam pada bercuti tu sempat gak la mendraft2 perancangan utk suku ketiga sebelum habis sesi persekolahan 2010. Hmm…betul la kata orang makin lama kita makin pandai, belajar dari pengalaman gitew. Dan semangat nak kembali ke sekolah ni begitu membuak2, terutama nk bertemu ngan budak 3E, kelas hujung yang perlukan banyak sokongan nih.

Dan buka sekolah ni ada dolat hajat utk murid2 yang akan menduduki UPSR. InsyaAllah, akan sampai juga. Dah plan baik punye, kena balik lbh awal dari biasa, supaya sempat aku gi sana. Sekurang2nya itu je yang mampu aku berikan untuk mereka, doa dan restu. Cuma harapnya dorang pun bersedia lah dari segi mental dan fizikal, kena blaja lbh sikit, tambah dah dekat sgt ngan waktunya dan kebetulan terkena dekat2 ngan cuti raya. Mmg mencabar tuh, nak bahagikan masa utk belaja dan beraya…jgn x sentuh buku langsung sudahla.

Kertas soalan nak kena edit sikit sebanyak, buka skolah nih terus submit…dah submit kat KP rasa lega skit.

Apapun, selamat memulakan tugas dan pulun sebaik mungkin, ini je masa yg tinggal utk kita polish anak2 didik kita sblm cuti nih…xnak la esok2 bila dorang dah bertukar ke kelas dan tahun yg lain, timbul pulak isu ini x ajar ini x tahu…kesian kat dorang. Tapi kalo dah ajar juga x tahu…no komen la. Kita lunaskan tugas dan tanggungjawab kita sebaik mungkin, ikhlas kerana Allah Taala. Selebihnya, biarlah Allah yang tentukan.

Kembali

Bismillahirrahmanirrahim
 Assalamualikum…

Wah lamanya hapdet blog nih, bukan tahap bersawang lg dah, tp kira dah berkulat berlumut dah. He he..xpela, nk buat mcmana, mood menulis tu xde. Harapnya bila dah lama x update ni, maka lps ni xde dah org yg akan stalk blog aku ni.

Mmm…dlm bbrp bulan ni, sgt byk yg berlaku, dan Alhamdulillah, semuanya dalam kawalan. Begitulah aturan yg sudah ditetapkan oleh Allah, kita sbg hambaNya haruslah terima ngan redha. Xpela, mana yg kita usaha lbh lagi, kita usahakan.

InsyaAllah, entry akan datang, kalo aku rajin la, kita bercerita lagi.

Melihat wajah kalian

– kepada bekas pelajar-pelajarku

tiba-tiba mataku berair
melihat wajah kalian yang semakin dewasa
menjelma persis angin di depanku
memberi salam membuka kenang-kenangan
pedihnya menikam
menatap nasib yang kalian genggam
ada yang senyum bahagia
ada yang sarat menanggung beban
ada ketawa memandang
ada yang bungkam

maafkanlah aku
tidak mampu mengubah nasib yang kalian terima
telah kubisikkan kata-kata kukalungkan pesan
dan kalau ada yang aku terlupa
maafkanlah atas lalai dan alpa diriku
mendidik dan mengajarmu menjadi dewasa
dan panggil mengharukan
kalian masih memanggilku guru

cepatnya masa berlalu pergi
kalian semakin dewasa di depan mata
dan pastinya aku semakin tua dan lemah
namun tak pernah kutanggalkan doa dan pesan
jadilah manusia budiman
binalah cinta dan kasih sayang
untuk anak-anakmu, keluarga dan sahabat teman

moga tuhan memberkati
hujan dan panas kehidupan
yang kalian lalui

aku hanyalah seorang guru tua
yang makin lemah
berjanjilah untuk menjadi berani
menghadap perit kehidupan

alangkah, kalian semakin dewasa
apakah aku pernah berdosa
maafkanlah

arazmi seman
14 Februari 2010

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ini nukilan dari seorang guru, buat bekas anak2 didiknya.

Cikgu Arazmi Seman, seorang guru yang banyak meninggalkan kesan dan mempengaruhi aku, dalam aku melayari kehidupan. Satu ketika, beliaulah manusia yang paling rapat dengan aku, paling memahami aku, dan beliaulah tempat rujukan aku, sekiranya aku ada masalah. Sangat tidak mampu berahsia dengan beliau, kerana beliau cukup pandai meneka, menduga dan membaca airmuka.

Masih ingat pesan cikgu, jangan prejudis! Tapi cikgu, bila saya bersangka baik dan menganggap semua orang adalah baik, akhirnya saya menerima padah yang lebih teruk. Mungkin saya belum cukup matang dengan sandiwara dunia.

Apapun cikgu, saya akan sentiasa ingat pesan cikgu. Yang terdahulu dan yang terbaru. Tak mengapalah jika saya pernah tergolek satu ketika dulu, InsyaAllah, saya akan sentiasa berusaha untuk yang terbaik. Biarkan saja hal2 remeh itu, kerana saya berusaha untuk keluarga, anak2 terutamanya. Mereka lebih berhak ke atas saya, bukan orang lain.

InsyaAllah, saya akan lebih berani selepas ini. Mencorak nasib dan kehidupan saya. Menepis segala petualang yang ada, menolak segala pancaroba. Saya dan positif..satu!

Putera: Satu tapak untuk laluan oksigen

Assalamualaikum..

Hari ni agak tidak menepati perancangan. Banyak yang di gariskan dalam jadual hari ni. Namun hanya 2 sahaja yang menepati perancangan. Yang selebihnya kena sambung esok,

~ingatkan senang je, rupanya byk peringkat yg perlu dilalui..hihi..salah faham la rupanya selama ni. 😛

Nak berjalan merata, byk tempat yg nk dituju, tapi kebetulan pula Adif demam. Tengahari tadi, tujuan asal utk ke HBTAR, Tapi semasa meronda2 dalam kawasan hospital mencari tempat yg dituju dan parking kosong, tetiba Adif muntah. Bukan sikit, penuh satu seat tempat aku. Haru laaaa. Adif, okla sbb mmg aku bw baju spare. Tapi aku? Masyeemm!! Ke HBTAR utk 2 tujuan, tapi perlu kensel. Ke Masjid berdekatan utk membersihkan badan dan zup..terus ke Sri Kota Medical Centre. Dalam keadaan yg agak menekan ni, elokla kita gi pusat perubatan swasta. Takdela aku haru sangat menunggu ke, mencari ke, dan yang paling penting Adif selesa.

Dan, akhirnya niat aku utk menetapkan tarikh utk membuang tonsil Adif tu berjaya juga. Kalo gomen agaknya bila la leh dapat bedah…tapi x tau gak sbb x penah try. Cuma dari apa yg dibincangkan…mmg akan amik masa berbulan2 lagi..sedangkan tonsil Adif dah teruk sangat. Apala dulu aku x datang sini..bukan sebelum ni aku x penah jumpa pakar kanak2, bayar ratus2 gak, tapi asal tanya pasal tonsil je, kena tunggu besar dulu la, x boleh lagi la..bla bla bla.

Mengikut Dr David, tonsil Adif dah bertembung antara satu sama lain, dah mcm takde ruang untuk bernafas. Harapnya cepatla Adif ni dibedah pada tarikh yang ditetapkan nanti. Semoga lepas ni dia x demam2 mcm selalu, asal demam je muntah, asal selsema sekali la hingus melarat2 berbulan-bulan. Mama nk Adif sihat mcm kanak2 lain. Lepas ni Adif boleh tidur dengan selesa, xde la nazak sangat cam sebelum ni. Dan harapnya, dengan pembedahan ini nanti, akan mengelokkan lagi Adif dr satu lg masalah yg Adif hadapi. InsyaAllah.

Saya ada blog baru! (ehem..ehem…kawan2 blh tlg promotekan kat blogroll x?.. :) )

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, walaupun terlalu lama masa yang diambil untuk announce kan perkara ini, akhirnya sampai juga masanya. Saya ada blog baru,

http://emasindah.wordpress.com

Kenapa mesti ada satu lagi blog? Sebab saya xnak campurkan aktiviti peribadi ngan bisnes baru saya. Hehe..ye saya juga nak announce yang saya dah jadi pedagang emas. Nak tahu lebih lanjut, boleh klik blog baru saya itu. Dan itu juga menjadi sebab kenapa saya kurang menulis entry baru, sebabnya saya banyak menghabiskan masa membaca tentang emas.

Alangkah bagusnya jika sume orang mempunyai kesedaran akan pentingnya menyimpan emas.. 🙂

Aapapun, jemputla ye ke blog emasindah saya. Masih menambah2 maklumat, baru bertatih kata orang. C U.

Hari Graduasi Pra Sekolah

Assalamualaikum..

Sampai sekarang aku tertanya2…kenapa aku yg terpilih jadi emcee…sigh.

Berlatih sebanyak 2 kali, satu pada hari Khamis, dan sekali lagi pada Jumaat. Yang tak tahan tu, ari khamis sempat lagi si kincal join pertandingan basuh keta oleh murid2 thn 6 yg da abis upsr. Asalnya dah bersih pun, sbb baru 2 3 hari En. Khairul dah basuh keta tu. Tapi aku excited bila dengar keta tu akan dibasuh scr percuma, so aku stuju je. So, secara automatik je kincal tu dah jadi peserta yg dah bersih, sapa dapat mmg untung. Tapi tula, bebudak tu lak yg terlebih excited, aku dah cakap fokus bahagian bawah je sbb keta mmg dah bersih…tapi tak didengar nya…saja amik masa lama2 sental kincal ni..sental ke?

sental jgn x sental!

sental jgn x sental!

Kain basah di bawa ke atas pastu ke bawah pastu ke atas…hasilnya…keta aku lagiiiii berkeladak. ha ha. Menyesal!

Esoknya, Jumaat ada pula sambutan hari lahir Guru Besar, Pn Zaiton. Belated birthday. Potong pulut kuning lagi..so aku sempat la makan free..haha. Dahla yg semalamnya cikgu pagi buat makan2 aku pun sama ngap. Bagus juga aku dah penah 2 sesi ni, mana2 sesipun aku leh ngam….no hal.

inila pulut kuningnye, dengan susunan telur puyuh yg menghasilkan no 50...

inila pulut kuningnye, dengan susunan telur puyuh yg menghasilkan no 50...

Sdg membelah pulut kuning..

Sdg membelah pulut kuning..

Thanks to jihan utk gambar2 ni. Ada lg yg belum diambil dari beliau…aku x sabau2 nak tgk.

Okeh, berbalik pada kisah latihan @ raptai pada khamis…aku pun buat je tugas seperti biasa, dah orang bagi tugas kan. Yang ada masa tu ialah GB dan PK1. Seb baik partner emcee dah buat skrip so aku baca je la. Yang tak tahan tu bila GB dan PK1 puji…yang aku nak citer kat sini bukan pasal pujian, tapi aku cuma mengharapkan supaya LAIN KALI NAMA AKU X NAIK SEBAGAI JURU ACARA MAJLIS SBB AKU MALAS!

X kisahla nak puji banyak mana pun, aku senyum dan telan je…tapi dalam hati aku byk kali kata, lenkali xnak dah, lankali xnak dah…kuase aku.

Tapi ada satu pujian yang buat aku termenung dan hairan kejap, bila GB dan PK1 duk sama2 kuarkan ayat pujian masing2,

“pakej dah lengkap…bla bla…suara ada..bla bla..intonasi ada…bla bla cantik (sila muntah),..bla bla”

yg tak tahan bila GB tetiba tambah “tinggi…”

Tinggi?????

Sampai skang aku tak faham ngan pujian tu.

Inilah murid2 pra, yg secara x langsung jadi anak murid aku tahun depan sbb aku jadi guru tahun satu next year!

Inilah murid2 pra, yg secara x langsung jadi anak murid aku tahun depan sbb aku jadi guru tahun satu next year!

24/10/09

So majlis pun berjalan seperti biasa…aku dah selesaikan tugas aku…ok je…xde masalah. cuma next time kena improve lagi la…tapi xpe, mana ada next time dah…kuasa aku..hahaha.

Yg bestnye past bergambar tu…3 mak dara pingitan.,.tapi xde lam kamera aku, nanti nak minta ngan diana, pastu leh aku upload lagi…ada yg solo je…boleh la kot sbg penyeri blog.

bergambar selepas penat mengacara..ceh macam majlis grand sangat!!

bergambar selepas penat mengacara..ceh macam majlis grand sangat!!

me-emcee

Aku lagi....posing sama jek

Ada cikgu pagi tegur aku, nampak badan aku dah naik. Ha ha hahaha..haru!! Tapi bagi menjernihkan keadaan, beliau mengatakan yang aku bukannya gemuk cuma berisi sedikit..berisi? Bolehla…sedap sikit aku dengar..

nota kaki: yes..lagi sebulan En. Khairul akan tamat pengajian KPLI nya…

Masing2 semangat nak tahu ye? Aku pun!

Assalamualaikum…

Aku perasan gak, asal tiba musim tu, mesti statistik blog aku naik mencacak. Benda2 penting cam gitu, walau macamana kecil je tulisan mengenainya, pasti orang boleh cari. Orang yang mencarinya pasti seorang yang bersemangat waja cam aku juga. Hehe..

Tulisan di entry ini bukanla besarpun, tapi rupanya beri kesan besar pada orang lain. Ada maklumat yang boleh digunapakai. Alhamdulillah. Cuma pesan aku, kalo tekan2 link kat situ tak kuar seperti yang diharapkan tu…jgnla bengang tak tentu pasal. Itu adalah berdasarkan maklumat semasa ketika itu.

Jadi musim itu dah tiba, akupun tumpang sama x sabar nak tahu keputusannya…musim menyemak penempatan untuk GSST. Yup, bukan untuk aku, sebab aku dah setahun lebih posting, tapi untuk En. Khairul..

http://apps.emoe.gov.my/spg/

Inilah link yang orang cari2 setiap kali musim penempatan guru..x sabar2 kan. Latest kononnya penyemakan boleh dibuat pada 16 Oktober 2009. Hmm..kalo ada bagusla. Biasanya petang 15 Oktober dah boleh semak, tapi kalo nak keputusan tu yang menyakinkan tunggu la sampai 16 hb. Tapi jangan marah kalo dia tunda sehari dua..itu biasa.

Anyway folks, gud luck. Akupun doakan supaya En. Khairul ditempatkan di sekitar Selangor je..Harapnya yang apply tu dapatla negeri impian masing2. Kelantan? Huhu..sapa tahu, kalo ada rezeki tak ke  mana..

Again..Gud luck!