Macamana saya sambut merdeka tahun ini?

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia (wawawawaww)

Semalam orang sambur 31 Ogos,pun sambut gak. Memerdekakan laman belakang umahku dari sampah sarap dan segala bagai agen penyumbang pada pembiakan nyamuk aedes. Bukan amik masa 10 minit, lebih lagi. Maklumla sampah sarap adalah terlalu banyak. Tupun seb baik En. Khairul dah racun lalang2 dan rumput, tinggal nak cabut dan kumpul serta buang jek. Sampah2 tu pun dah berbuih dah aku cakap suh kumpul tapi no respond. Takpela, oleh kerana inipun rumah aku, biar aku jek yang buat. So, senang ati tengok laman belakang dah clear. Lalala.

Cuma masih ada lagi a few perabuts yang kat lam umah ni yang tak dibuang/bagi kat orang walaupun dah masuk masihi yang keberapa dah ni. Sumpah aku tak larat nak angkat sebab berat dan tak tau mana nak letak. Skang ni mmg ujan manjang, kan kalo letak kat open air camtu, haruslah rosak/kembang kayu board tu pulak. Tu yang aku sampai skang tertanya2 bila umah aku nak setel ni!!!

So, marila kita berdoa ramai2 supaya hatinya terbuka untuk menyetelkan hal2 rumah ni sebelum balik kampung untuk raya. Itupun dah cukup memadai, adik tak mengharapkan keajaiban serta merta, cukup abang buat dengan perlahan2 tapi ada hasil….ok.

Heh..kita ni kalo dah lama sangat idup bersama kadang2 lupa lak time bercinta yang penuh ngan pancaroba dan dugaan tapi kerana cinta yang mendalam lautan api sanggup kerenangi hutan berduri sanggup kuredah demi cinta kita aku sanggup hadapi semua. Maka untuk itu, lately aku suka dengar lagu Bagaikan Sakti…nak meditasi…

Bagaikan Sakti ~ Siti Nurhaliza & M Nasir

Setapak melangkah
Dua langkah ingatan kanda pada dinda ;

Adinda bersumpah
Jikalau kekanda tidak kembali
Adinda akan menyusul kekanda
Meminjak pada tanah yang sama
Bernafas pada udara yang sama ;
Layar berbelok-belok
Sauh dibungkar di tempat tenang
Yang tinggal hati tak elok
Yang pergi hati tak senang
Bila sampai waktu
Kita akan bersama

Cinta datang
tanpa diundang
seumur masa tercipta

 

 

Dia datang bagai sakti
bagai menyaksi mekar
kembang pagi…

Cinta datang
Dengan senyuman
panasnya membakar mentari

Wajahnya yang tergambar
tak akan terpudar
dari hati insan yang fana ini
fana ini….

Tak mungkin mentari
akan terus sembunyi

Tiada sempadan
tak bisa ku lewati

Chorus:
Cinta ini hakikatnya
aku serah
kan jiwa dan ragaku
menanti mu walau sengsara
jika ini ketentuannya

Cinta ini hakikatnya
aku serah
kan jiwa dan raga
jika ini ketentuannya
kau kan……. jadi milik ku
jua…

Repeat Chorus

Advertisements

Cintaku Tertinggal di mana?

Dewa 19 – Cintaku Tertinggal Di Malaysia

Tak pernah ku sangka
Jauh dari kamu
Membuat aku menderita
Sejak pertama bertemu denganmu
Di negara mu yang indah

Aku di sini mengenang kamu
Meski aku tak lagi sendiri
Ku mulai fikir tuk tinggalkan
Kekasihku di Jakarta

*Duhai kekasihku
Cintaku tertinggal di Malaysia
Haruskah ku kembali untuk bersamamu
Duhai kekasihku
Haruskah ku tinggalkan semuanya yang ku miliki
Untuk hidup bersamamu

Mungkinkah kamu cinta terakhirku
Mungkinkah kamu cinta matiku
Ku mulai berfikir untuk tinggalkan
Kekasihku di Jakarta

Repeat *

Untuk ku serahkan hidupku
Untuk ku serahkan matiku

Berilah aku satu
Keyakinan untuk..
Kekuatan untuk..
Kesungguhan untuk..
Bisa tinggalkan semua untukmu..

~suka ngan lagu ni. sebab iramanya yang lembut. En. Khairulpun dah suka ngan lagu ni, jadi lagu dodoi masa tidur.

Lalu nak jugak post lagu ni..

Kekasih Gelapku-ungu

Ku mencintaimu, lebih dari apapun
Meskipun tiada satu orang pun yang tahu
Ku mencintaimu, sedalam-dalam hatiku
Meskipun engkau hanya kekasih gelapku..

Ku tahu ku takkan selalu ada untukmu
Disaat engkau merindukan diriku
Ku tahu ku takkan bisa memberikanmu waktu
Yang panjang dalam hidupku

Yakinlah bahwa engkau adalah cintaku
Yang ku cari selama ini dalam hidupku
Dan hanya padamu ku berikan sisa cintaku
Yang panjang dalam hidupku..

Ku mencintaimu, lebih dari apapun
Meskipun tiada satu orang pun yang tahu
Ku mencintaimu, sedalam-dalam hatiku
Meskipun engkau hanya kekasih gelapku..

Ku mencintaimu, lebih dari apapun
Meskipun tiada satu orang pun yang tahu
Ku mencintaimu, sedalam-dalam hatiku
Meskipun engkau hanya kekasih gelapku..

Ooh..

Ku mencintaimu, lebih dari apapun
Meskipun tiada satu orang pun yang tahu
Ku mencintaimu, sedalam-dalam hatiku
Meskipun engkau hanya kekasih gelapku..

Bila dengar lagu ni kan…macam2 yang aku rasa. Syok ade, nyampah ada, kelakar pun ada. Memula dengar lagu ni masa kat IPRM. Wah, kemain aku jatuh chenta ngan lagu ni, sbbnya perenggan pertama tu yang mcm jiwang karat sangat, tp tak perasaan sepenuhnya. Lelama dgr barula mcm, eh, kekasih gelap? Terus cam nyampah.

Kelakar pulak bila ingatkan aku ngan sorang kwn duk komen psl lagu ni sampaikan ada orang terasa hati. Ingatkan kitorang sindir dia. Hehe. Takla, kitorg komen lagu ni je.

Tapi sekarang, aku malas nk nyampah ngan lagu ni dah. Lirik dia mmg best, melodi dia menarik. Biaqla isi dia tu mcm tu, janji blh enjoy dgr lagu ni. Nyampah2 pun aku dgr juga lam radio ke cd ke laptop ke. Kadang ulang balik 2 3 kali. Nyampah apa macam tu?

Paling suka kat bahagian;

Ku tahu ku takkan selalu ada untukmu
Disaat engkau merindukan diriku
Ku tahu ku takkan bisa memberikanmu waktu
Yang panjang dalam hidupku

Yakinlah bahwa engkau adalah cintaku
Yang ku cari selama ini dalam hidupku
Dan hanya padamu ku berikan sisa cintaku
Yang panjang dalam hidupku..

Asal dgr part tu je, syahdu tetiba. Ayaq mata meleleh. Ni la orang kata penghayatan tinggi. Muahaha.

Skang duk syok dgr lagu Tercipta Untukku, juga nyanyian ungu.

Tapi takdela aku layan lagu gitu je semata2. Layan juga Linkin Park. Nasyid ke…kan. (ayat nak amik ati)

P/S: jangan duk meneka2 aku tujukan lagu ni pada sapa. Memang aku tujukan pada kekasih “gelap”ku.

Lalu sudah 5

Assalamualaikum…

scan00102

 Selamat Ulangtahun Perkahwinan yang ke 5. Hari paling bermakna, selepas diijabkabul di Masjid Besar Machang selepas solat Zohor, 31 hb Januari 2004.

scan00111

 Muka kelegaan setelah berjaya disatukan. Setelah pelbagai dugaan yang dihadapi. Cinta kami bukan semudah yang dibicara. Cinta kami bukan sesenang yang disaksikan sekarang. Ada halangan dan ranjau yang perlu kami tempuhi. Tapi kerana halangan itu, kami jadi kuat, kami jadi degil.

Untungnya kami, kerana masing2 saling berpegang pada janji. Tiada istilah curang atau orang ketiga dalam hubungan kami. Tetap setia pada satu sama lain.

Aku jua meniti hidup ini bersama dia. Sebab itu agaknya aku agak manja dan banyak bergantung dengannya.

Janganlah kau tinggalkan diriku,
tak kan mampu menghadapi semua,
Hanya bersamamu ku akan bisa,
Kau adalah darahku,
Kau adalah jantungku,
Kau adalah hidup ku lengkapi diriku..

************************************************************

This is my favourite song. Suka sangat dengan lagu ni sebab punye maksud yang sangat mendalam.

Artist: Westlife
Album: Westlife
Title: Flying Without Wings

everybody’s looking for a something
one thing that makes it all complete
you’ll find it in the strangest places
places you never knew it could be

some find it in the face of their children
some find it in their lovers eyes
who can deny the joy it brings
when you’ve found that special thing
you’re flying without wings

some find it sharing every morning
some in their solitary lives
you’ll find it in the words of others
a simple line can make you laugh or cry

you find it in the deepest friendship
the kind you cherish all your life
and when you know how much that means
you’ve found that special thing
you’re flying without wings

so impossible as they may seem
you’ve got to fight for every dream
cos who’s to know which one you let go
would have made you complete

well for me it’s waking up beside you
to watch the sun rise on your face
to know that i can say i love you
at any given time or place

it’s little things that only i know
those are the things that make you mine
and it’s like flying without wings
cos you’re my special thing
i’m flying without wings

and you re the place my life begins
and you’ll be where it ends

i’m flying without wings
and that’s the joy you bring
i’m flying without wings

Still remember my very first question on our first date, almost 11 years ago;

Abe Nije smoking tak?

Ha ha…sungguh x romantik, tapi penuh serius. Andai dia smoking, bye bye je la. Dan nasib baik dia x smoking, maka kami masih bersama sampai sekarang.

*****************************************************

Sudah 5 tahun.. Syukur pada Allah. Dan kami masih lagi bersama, berjuang untuk hari depan.

**Majlis kami sederhana saja. In fact, adik2 beradik aku mmg jenis yang majlis kawennya sederhana sahaja. Agaknya faktor anak tok imam membuatkan kami tidak begitu berhabis-habisan untuk kenduri kawen. Sekadar kenduri kesyukuran sahaja, walimatul urus yang sederhana. Kerana apa yang paling penting adalah kehidupan alam rumahtangga yang bahagia.

Tak masukkan gambar pakai baju pengantin, sebab tak suka sangat dengan rupa paras sendiri yang agak tebal mekapnya, dan malas nak scan. Lebih suka gambar di atas, yang belum diusik oleh mak andam lagi.

Semoga rumahtangga kami akan berkekalan dan akan lebih bahagia.

Cuti seketika

Salam..

Tuan empunya blog akan bercuti dari update blog untuk beberapa ketika.

Cuma nak tinggalkan lirik lagu ini untuk tatapan semua.

Seribu Tahun
Imran Ajmain

Relaku menunggumu
Seribu tahun lama lagi
Tapi benarkah hidup
Aku kan selama ini

Biar berputar utara selatan
Ku tak putus harapan
Sedia setia

Relaku mengejarmu
Seribu batu jauh lagi
Tapi benarkah kakiku
Kan tahan sepanjang jalan ini

Biar membisu burung bersiulan
Terlelah gelombang lautan
Ku masih setia

Adakah engkau tahu
Ini cinta
Adakah engkau pasti
Ini untuk selama-lamanya

Relaku menunggumu
Seribu tahun lama lagi
Tapi benarkah hidup
Aku kan selama ini…

Yeah…

Biar berputar utara selatan
Ku tak putus harapan
Sedia setia

Jangan putus harapan
Sedia setia…

“Kelip-kelip disangka api,
Kalau api mana puntungnya?,
Hilang ghaib di sangka mati,
Kalau mati mana kuburnya?

********************************************************

Selamat memulakan pengajian KPLI Sesi Januari 2009. Selamat menempuh alam maktab, dan semoga menjadi guru yang berkaliber.

Irama dan lagu

Sekadar nak pastekan lirik lagu, sbb suka sangat ngan lagu ni..

Sempurna
by Andra And The Backbone

Kau begitu sempurna
Di mataku kau begitu indah
Kau membuat diriku akan selalu memujamu

Di setiap langkahku ku kan
selalu memikirkan dirimu
Tak bisa ku bayangkan
Hidupku tanpa cintamu

Bridge:
Janganlah kau tinggalkan diriku
tak kan mampu menghadapi semua
Hanya bersamamu ku akan bisa

Coda:
Kau adalah darahku
Kau adalah jantungku
Kau adalah hidup ku lengkapi diriku oh sayang engkau begitu sempurna .. sempurna

Kau genggam tanganku saat diriku lemah dan terjatuh kau bisikkan dan hapus semua sesalku

Back to bridge

Reff:
Kau adalah darahku
Kau adalah jantungku
Kau adalah hidup ku lengkapi diriku oh sayang engkau begitu sempurna .. sempurna

Sayangku engkau begitu sempurna.. sempurna.. sempurna..

Lagu ni begitu digemari masa aku kat IPRM. Dengar je lagu ni, terbayang2 wajah kakak ngan adif, gelak ketawa dorang, keletah dorang. Mereka lah darah dan jantung aku.